COVID-19: wees op uw hoede voor phishing
25 maart 2021Let op: criminelen proberen munt te slaan uit de coronacrisis door WhatsAppfraude, phishingmails en computervirussen
Hoe gaan oplichters te werk bij phishing?
De oplichters doen zich voor als iemand anders. Iemand die u vertrouwt, zoals een bank, energieleverancier of technologiebedrijf, maar evenzeer een vriend of familielid. Vroeger belden ze hun slachtoffers op om vertrouwelijke informatie buit te maken. Vandaag sturen ze meestal een e-mail (of een sms of een WhatsApp-bericht) met een link naar een valse website. Via die website hengelen (phishing in het Engels) ze naar persoonlijke informatie, wachtwoorden, bank- of kredietkaartgegevens. Eens een oplichter over deze gegevens beschikt, heeft hij vrij spel: hij kan er bijvoorbeeld toegang mee krijgen tot belangrijke accounts van het slachtoffer, zijn geld of identiteit stelen.
Ons advies
- Geloof niet blindelings elke mail of sms. Oplichters kunnen immers gemakkelijk een logo toevoegen of de naam van de afzender vervalsen. Stuur bij twijfel de verdachte e-mail naar [email protected].
- Geloof niet zomaar alles wat in een e-mail staat. Wij zullen u nooit via e-mail benaderen om een probleem met uw rekening of banktoepassing online op te lossen.
- Stuur uw debetkaart nooit op met de post.
- Houd de codes die u aanmaakt met de kaartlezer altijd geheim, net als uw pincode. Ze geven toegang tot uw geld en zijn persoonlijk. Wij vragen ze u nooit, ook niet per e-mail, sms of telefoon.
Bedankt voor uw waakzaamheid.